Bruno Mathsson - känd för sina tidlösa klassiker!


Foto: Röster i Radio TV

För ett tag sedan så presenterade jag en av Bruno Mathssons fåtöljer och skrev då att jag skulle tillägna Mathsson ett eget inlägg eftersom han har varit en så viktig del i den svenska möbelformgivningen.

Bruno Mathsson föddes 1907 i Värnamo och det var även här han verkade under den största delen av sitt liv. Han var en svensk möbelformgivare och arkitekt. Mathssons far var snickare så därför var nog inte Mathssons karriärval så svårt. Mathsson fick dock aldrig någon teoretisk utbildning utan var upplärd av sin far som konstruerade klassiska möbler. Det var genom möbeltidningar han senare blev intresserad av de funktionalistiska idealen.

Gräshoppan och Mathsson

Gräshoppan var den första stolen som Mathsson ritade på beställning av Värnamo lassarett. Denna liggfåtölj har en böjd träram och sitsen är av sadelgjord men tyvärr blev den inte uppskattad på lassarett. Men Mathsson tog inte detta som ett nederlag utan fortsatte att forska om sittandets mekanik både i teorin och i praktiken. Genombrotten kom 1936 efter en utställning på Röhsska Konstslöjdsmuseet och Mathsson inbjöds nu till att delta i världsutställningen i Paris.

Mathsson tog sedan fram ännu en liggfåtölj och detta var fåtöljen Pernilla. Pernilla finns i olika varianter och den populärast just nu är Pernilla 69 med fotpall. Jag älskar själv denna fåtöljen just för att den följer kroppens linjer på ett helt otroligt vis. Men det var ju även detta som Mathsson var så bra på när det gäller fåtöljer. På bilden nedan kan ni se olika utförande av Pernilla 69.
 

Brunos fru Karin fick även hon en möbel uppkallad efter sig och det är fåtöljen Karin som ni kan se här under.

   

Bruno Mathsson har utvecklats till att bli en av Sveriges mest kända formgivare internationellt och sedan 1964 visas hans möbler i utställning på Bella Center i Köpenhamn. Den populärast av alla hans fåtöljer är Jetson som jag har skrivit om tidigare men denna fåtölj är så populär så att den är värd att visa igen.

 

Bruno Mathsson skapade inte bara fåtöljer utan bland annat även bord och han ritade även hus. Ett av hans bord som han har designat tillsammans med Piet Hein heter Supercirkel Bord och är ett av mina favorit bord. Bordsskivan har formen som en kvadrat som sedan har rundade hörn, så den är alltså inte helt cikelformad.

 
Så, nu vet ni en hel del om Bruno Mathsson och har fått se några av hans underbara möbler. För mig är Bruno Mathssons möbler tidlösa klassiker!

 

0 kommentarer