Ole Jensen - med en förkärlek för lera...



Ole Jensen är utbildad vid Kongelige Danske Kunstakademi och är från början keramiker. Han har formgivit produkter åt bland annat Louis Poulsen och Royal Copenhagen och leran och keramiken har alltid präglat hans formspråk.


OJ-bord

Jensen har bland annat belönats med Torstens och Vanja Söderbergs pris, Red Dot Award och Design Plus Prize och hans nyaste kollektion heter OJ-serien. Denna har han tagit fram för Louis Paulsen och lamporna har en stukturerad lackyta som påminner om lera eller äggskal och som verkligen döljer att lamporna faktiskt är tillverkade i svarvat aluminium. OJ-serien består av en bordslampa, en vägg- och en golvlampa.



Ole Jensen har även formgivigt äggkoppen Surface för Muuto och denna är nästan skulpturliknande. Jensen beskriver själv sin skapelse med detta: "En liten, skulptural bricka med tre små gropar, en för ägget, en för skal och en för salt - eller vad man än föredrar!". Äggkoppen är gjord i oglaserat porslin och precis som OJ-serien så känns ytan mer som lera än som porslin.



Den kändaste av alla Ole Jensens produkter är nog ändå Jensen Bowl som är en diskbalja i gummi med en tillhörande träborste. Jensen Bowl är skapad för varumärket Normann Copenhagen och är belönad men designpriset Design Plus 2002.



Jensen har även designat den väldigt söta serien Familia för Normann Copenhagen och denna serien gillar jag mycket. Den består bland annat av en tekanna, muggar, kanna och tallrikar och med denna serien ger Jensen det moderna en twist.

 

0 kommentarer